Home  |   De NSDTRCN  |   Informatie voor fokkers  |   De Toller  |   Gezondheid  |   Jacht (JPC) informatie  |   Overige informatie
 
 
Gezondheid
- Informatie dierenartsen
- Basisgegevens van de hond
- Castratie/sterilisatie
- Giftige Planten
- Parasitaire ziekte
- Kanker bij honden
- Groeicurve
- DNA profiel
- Haplotype
- In's en out's puppy vulva
- Vergiftiging
- Paddenstoelen-eikels giftig

- Addison
- Atopie
- Botulisme
- Cataract
- CEA/ch
- CHV (Canine Herpes Virus)
- CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
- CP1 (Cleft lip/Palatoschisis)
- Cryptorchidie
- Demodex
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Degeneratieve Encephalopathy (DE)
- Discoide lupus erythematosus (DLE)
- Distichiasis
- Doofheid
- Ectopische Ureter
- ED (ElleboogDysplasie)
- Epilepsie
- Goniodysgenese
- HD (HeupDysplasie)
- Hubertusklauwtjes
- Hypertrofische osteodystrofie
- Hypothyreoïdie
- Levershunt
- Lupus
- MDR1
- Navelbreuk
- PLE (Protein Losing Enteropathy)
- Prcd-PRA
- Radius Curvus Syndroom
- SLE
- SRMA (AM)

- Voeding
- Overgewicht
- Oververhitting
- Inteelt
- Vaccinatie
- Huisdier EHBO

Uitslagen
- Baer test uitslagen
- CLPS uitslagen
- CP1 uitslagen
- Dilute/buff uitslagen
- DE test uitslagen
- DM test uitslagen
- ECVO uitslagen
- ED uitslagen
- Gonioscopie uitslagen
- Haplotype uitslagen
- HD uitslagen
- JADD uitslagen
- MDR1 uitslagen
- PRA-CEA uitslagenLaatste update: 15-11-2017Raad van Beheer erkende rasvereniging


 

 
  CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)  in de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (NSDTR)

Gespleten gehemelte is een sluitingsdefect in de bovenzijde van de mond (verhemelte) dat tijdens de ontwikkeling van de pup optreedt. Puppy's worden dan geboren met gespleten gehemelte. Gespleten lip is een spleet in de lip en kan aan één of beide zijden van de mond optreden. Syndactyly is het verschijnsel dat naast elkaar gelegen tenen aan elkaar vastgegroeid zijn over (een deel van) de lengte. Bij cutane syndactyly is de huid tussen de samengegroeide tenen niet gescheiden. Bij benige syndactyly kunnen botdelen ook aan elkaar vastgegroeid zijn. Bij syndactyly heeft in de foetale ontwikkeling de scheiding van de tenen onvoldoende plaatsgevonden.         

Bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever zijn meerdere genetische oorzaken van gespleten gehemelte. Een mutatietest voor gespleten gehemelte CP1, één vorm waardoor gespleten gehemelte ontstaat, is al beschikbaar voor de Toller. Maar ook uit twee CP1 vrij geteste honden kunnen gespleten gehemelte pups geboren worden. Recentelijk is een tweede mutatie, waardoor gespleten lip of gespleten gehemelte genaamd CLPS kan ontstaan, geïdentificeerd. Deze mutatietest is ras specifieke en niet van toepassing op andere rassen.

Ontdekking
Wetenschappers van het Bannasch laboratorium aan de Universiteit van Californië, Davis en het Wade laboratorium van de Universiteit van Sydney, hebben de genetische oorzaak ontdekt van een tweede vorm van gespleten gehemelte bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Honden met deze vorm van gespleten gehemelte hebben een inactiverende mutatie van een gen die belangrijk is voor normale ontwikkeling. De mutatie is niet aanwezig bij andere rashonden op basis van tests van meer dan 80 rassen en meer dan 300 individuele dieren.

De wijze van vererving
CLPS vererft autosomaal recessief dat betekend dat pups met de afwijking twee mutaties hebben geërfd één van zowel vader als moeder. Het fenotype van puppy's met twee exemplaren van de CLPS mutatie kan variëren van alleen gespleten gehemelte tot gespleten lip én gespleten gehemelte. In beide gevallen kunnen de pups ook syndactyly hebben, maar niet altijd in alle gevallen. Eén geval had een gespleten neus en syndactyly.

Hieronder vindt u een samenvatting van de variatie in het klinische beeld dat twee exemplaren van de CLPS mutaties kan laten zien.

Cleft type Syndactyly
Yes No Total
Cleft Palate 0 1 1
Cleft Nose 1 0 1
Cleft Nose/Palate 5 0 5
Cleft Lip/ Palate 2 0 2
Cleft Lip/Nose/Palate 0 4 4
None 1 0 1
Total 9 5 14


De test
CLPS Clear (N/N): deze hond heeft twee normale kopieën van CLPS
CLPS Carrier (N/A): deze hond heeft één mutatie (abnormal) kopie of CLPS
CLPS Affected (A/A): deze hond heeft twee mutaties (abnormal) kopieën van CLPS

Betekenis
CLPS vererft autosomaal recessief dat betekend dat Tollers met N/A normaal zijn maar puppy's met een afwijking kunnen geven wanneer zij met een andere drager (N/A) gekruist worden. 2% van de Tollers dragen CLPS (N/A) op het moment dat de test op de markt werd gebracht, dit aantal kan veranderen met elke generatie. We hebben 36 monsters van cleft Toller puppy's uit Noord America en 14 daarvan werden veroorzaakt door CLPS. Honden die drager zijn (N/A) zijn zelf volkomen normaal en kunnen veilig worden gekruist aan N/N honden om de diversiteit binnen het RAS te behouden en te selecteer voor andere positieve kenmerken die de honden dragen. Puppy's met gespleten gehemelte kunnen kosteloos worden getest. Neem contact op met Zena Wolf voor meer details (ztwolf@ucdavis.edu).

DNA test voor CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly) alleen voor Nova Scotia Duck Tolling Retrievers

De test(en) zijn alleen online te besteld via de beveiligde website van OFA. Betaling online met credit card (MasterCard en VISA). OFA behandelt de aanvragen. Na ontvangst van de bestelling, zal OFA de testkit, waaronder een FTA-kaart voor DNA monster afname, samen met de instructie versturen. Met behulp van de FTA card-technologie, kunnen eigenaren gemakkelijk zelf thuis DNA monsters verzamelen. De afname van DNA van uw hond is heel eenvoudig, er is geen dierenarts afspraak noodzakelijk.

DNA monsters worden vervolgens verzonden naar het laboratorium waar de monsters worden verwerkt. Resultaten zullen worden verzonden aan OFA, en OFA zal het resultaat van de test naar de eigenaar versturen.

De kosten voor elke test is $80 (ca. 60 euro) inclusief de testkit, laboratorium verwerking en latere registratie in de OFA databases. Een combinatie JADD/CP1 test is beschikbaar voor $150 (ca. 110 euro), of als panelvan 4 testen JADD/CP1/CLPS/Buff voor $180 (ca. 130 euro)

Meer informatie is te vinden op https://www.ofa.org/diseases/dna-tested-diseases/cleft-lippalate-and-syndactyly 

Test bestellen via https://www.ofa.org/order-tests 
 
 

Copyright Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland 1990-2017
De NSDTRCN is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging ingeschreven bij de KvK onder nummer 040166744