Home  |   De NSDTRCN  |   Informatie voor fokkers  |   De Toller  |   Gezondheid  |   Jacht (JPC) informatie  |   Overige informatie
 
 
Gezondheid
- Informatie dierenartsen
- Basisgegevens van de hond
- Castratie/sterilisatie
- Giftige Planten
- Parasitaire ziekte
- Kanker bij honden
- Groeicurve
- DNA profiel
- Haplotype
- In's en out's puppy vulva
- Vergiftiging
- Paddenstoelen-eikels giftig

- Addison
- Atopie
- Botulisme
- Cataract
- CEA/ch
- CHV (Canine Herpes Virus)
- CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
- CP1 (Cleft lip/Palatoschisis)
- Cryptorchidie
- Demodex
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Degeneratieve Encephalopathy (DE)
- Discoide lupus erythematosus (DLE)
- Distichiasis
- Doofheid
- Ectopische Ureter
- ED (ElleboogDysplasie)
- Epilepsie
- Goniodysgenese
- HD (HeupDysplasie)
- Hubertusklauwtjes
- Hypertrofische osteodystrofie
- Hypothyreoïdie
- Levershunt
- Lupus
- MDR1
- Navelbreuk
- PLE (Protein Losing Enteropathy)
- Prcd-PRA
- Radius Curvus Syndroom
- SLE
- SRMA (AM)

- Voeding
- Overgewicht
- Oververhitting
- Inteelt
- Vaccinatie
- Huisdier EHBO

Uitslagen
- Baer test uitslagen
- CLPS uitslagen
- CP1 uitslagen
- Dilute/buff uitslagen
- DE test uitslagen
- DM test uitslagen
- ECVO uitslagen
- ED uitslagen
- Gonioscopie uitslagen
- Haplotype uitslagen
- HD uitslagen
- JADD uitslagen
- MDR1 uitslagen
- PRA-CEA uitslagenLaatste update: 26-09-2021
Privacyverklaring AVG mei 2018 NSDTRCN

Raad van Beheer erkende rasvereniging


  
  Cryptorchidie

Cryptorchidie is een erfelijke aandoening waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald.

Men spreekt van cryptorchisme als één of beide testikels niet afgedaald zijn in het scrotum. Deze testikel(s) kunnen zich dan bevinden in de buikholte of tussen het lieskanaal en het scrotum. Om het inzicht in de testikelafdaling te verbeteren, zal de afdaling van de testikel globaal besproken worden. Men dient er goed aan te denken dat wanneer er over leeftijden gesproken wordt, het hier gaat over gemiddelde waarde bij een doorsnee ras zoals de Toller

De testikels liggen in aanleg in de buikholte bij de nieren, op de plaats waar bij de teef de eierstokken zich bevinden. De testikels gaan voor de bevalling al met de "verhuizing" beginnen. Ten tijde van de bevalling bevinden ze zich halverwege de nieren en het lieskanaal. Ongeveer 5 dagen na de geboorte hebben de testikels het lieskanaal gepasseerd. Op een leeftijd van ongeveer 2 weken zijn de testikels te voelen en liggen ze halverwege het lieskanaal en het scrotum. Op ongeveer 4 weken hebben de testikels hun definitieve plaats bereikt en zijn ze beland in het scrotum. Het is normaal dat de rechter testikel iets voor de linker ligt. Indien de afdaling van de testikel verlaat is kan het tot ongeveer 8-10 weken duren voordat de testikels duidelijk te voelen zijn. Het voelen van de testikels kan bemoeilijkt worden doordat jonge reuen tot aan de puberteit de mogelijkheid bezitten om de testikels op te trekken tot aan het lieskanaal. De testikels zijn nog niet volgroeid en het kanaal tussen het lieskanaal en het scrotum is in verhouding erg wijd. De oorzaken van cryptorchisme kunnen er vele zijn, de meest voorkomende oorzaken zijn:

- de "groei" van de testikel naar het scrotum is vertraagd of bemoeilijkt
- er is een obstructie t.h.v het lieskanaal
- slechte ontwikkeling van het scrotum
- te grote testikel voor het lieskanaal
- hormonale oorzaken

Zonder twijfel kan gesteld worden dat de kans, dat cryptorchisme erfelijk is erg groot is.

Behandeling van cryptorchisme is wenselijk indien één of twee van de testikels in de buik zijn achtergebleven. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat bij testikels die in de buik aanwezig zijn zich sneller testikeltumoren kunnen ontwikkelen en dat de kans op testikeltorsie (draaiing rond het eigen bloedvat) groter is. Bij ontaarding van de testikel in de buik zullen pas in een laat stadium klachten worden waargenomen, omdat de tumor pas bij het bereiken van een bepaalde grootte klachten gaat geven. Vaak is het dan niet meer mogelijk om de tumor, zonder gevaar voor het leven van de reu, te verwijderen. Eventuele uitzaaiingen of vergroeiingen met het omliggende weefsel hebben dan al plaatsgevonden.

Natuurlijk is de kans niet 100% dat de testikel(s) gaan ontaarden, maar omdat controle op ontaarding van de testikel(s) in de buik zeer moeilijk is, is het advies om ze rond de leeftijd van een jaar te verwijderen uit de buik.

Als de testikel net buiten het lieskanaal ligt is het niet noodzakelijk om de testikel te verwijderen, de testikel kan namelijk gecontroleerd worden op grootte en hardheid, dus een tumor of torsie kan al in een vroeg stadium opgespoord worden.

Normale wijze zijn met 7 of 8 weken de twee testikels duidelijk te voelen. Echter kan het indalen van de testikel(s) nog tot 9 maanden gebeuren. De kans dat het daarna nog vanzelf gebeurt is zeer gering.

Het komt nog wel eens voor dat een eigenaar zijn reu laat behandelen. Door middel van een operatie worden dan de testikel(s) in het scrotum gebracht. Deze operatie vindt meestal plaats op een leeftijd van 5-6 maanden. De eigenaar dient er rekening mee te houden dat, indien de reu ingezet wordt als dekreu, cryptorchisme verder in het ras verspreidverspreidt zal worden!

In het verenigingsfokreglement is het volgende vastgelegd

2. FOKREGELS
Artikel VIII.2 KR in samenhang met regels van de vereniging.

2.5. Cryptorchide en monorchide: cryptorchide of monorchide reuen zijn uitgesloten van de fokkerij.
 
 

Copyright Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland 1990-2021
De NSDTRCN is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging ingeschreven bij de KvK onder nummer 040166744