Home  |   De NSDTRCN  |   Informatie voor fokkers  |   De Toller  |   Gezondheid  |   Jacht (JPC) informatie  |   Overige informatie
 
 
Gezondheid
- Informatie dierenartsen
- Basisgegevens van de hond
- Castratie/sterilisatie
- Giftige Planten
- Parasitaire ziekte
- Kanker bij honden
- Groeicurve
- DNA profiel
- Haplotype
- In's en out's puppy vulva
- Vergiftiging
- Paddenstoelen-eikels giftig

- Addison
- Atopie
- Botulisme
- Cataract
- CEA/ch
- CHV (Canine Herpes Virus)
- CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
- CP1 (Cleft lip/Palatoschisis)
- Cryptorchidie
- Demodex
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Degeneratieve Encephalopathy (DE)
- Discoide lupus erythematosus (DLE)
- Distichiasis
- Doofheid
- Ectopische Ureter
- ED (ElleboogDysplasie)
- Epilepsie
- Goniodysgenese
- HD (HeupDysplasie)
- Hubertusklauwtjes
- Hypertrofische osteodystrofie
- Hypothyreoïdie
- Levershunt
- Lupus
- MDR1
- Navelbreuk
- PLE (Protein Losing Enteropathy)
- Prcd-PRA
- Radius Curvus Syndroom
- SLE
- SRMA (AM)

- Voeding
- Overgewicht
- Oververhitting
- Inteelt
- Vaccinatie
- Huisdier EHBO

Uitslagen
- Baer test uitslagen
- CLPS uitslagen
- CP1 uitslagen
- Dilute/buff uitslagen
- DE test uitslagen
- DM test uitslagen
- ECVO uitslagen
- ED uitslagen
- Gonioscopie uitslagen
- Haplotype uitslagen
- HD uitslagen
- JADD uitslagen
- MDR1 uitslagen
- PRA-CEA uitslagenLaatste update: 19-09-2021
Privacyverklaring AVG mei 2018 NSDTRCN

Raad van Beheer erkende rasvereniging


  
  Demodex

Nog steeds vaak gemiste diagnose, Demodex
Demodex wordt nog vaak over het hoofd gezien. Helaas hebben we er zelf ervaring mee waarbij het enkele maanden heeft geduurd voordat de juiste diagnose is gesteld bij onze toller, Piper. Dit heeft er voor gezorgd dat het van een klein iets een groot probleem werd. Daarom wil ik hier graag aandacht aan besteden.

Wat is een demodexmijt?
Iedere hond draagt demodexmijt bij zich, die zitten in de haarfolikels en talgklieren. De overdracht vindt vaak al in het nest plaats van moeder op pups. Dit kan geen kwaad, het baat niet maar het schaadt ook niet. De mijt is met het blote oog niet te zien. Het is een spinachtige mijt door zijn vier paar poten. Hij is langwerpig.De mijt leeft van bloed, huidschilfers en haarcellen. Vrouwtjes mijten leggen eitjes in de huid en binnen een paar dagen komen ze uit. Binnen 1 tot 3 weken zijn deze mijten alweer volwassen.  


Wanneer kan het wel kwaad?
In bepaalde gevallen kunnen de mijten toch de overhand krijgen en zorgen voor demodex. In alle gevallen zullen de dieren een verzwakte weerstand hebben, de oorzaak hierachter kunnen zeer uiteenlopen. Enkele voorbeelden zijn:
-stress
-wormen
-onderliggende ziektes bv auto-immuun of infectie
-entingen
-"verstoorde" hormoonhuishouding door bv loopsheid


Welke vormen demodex zijn er?
Er zijn twee vormen van demodex, de lokale vorm en de generaliserende vorm. Beide vormen zal ik even kort omschrijven.

-De lokale demodexBij de lokale vorm zien we kale plekjes, roodheid, schilfers, korstjes voornamelijk op de poten, rondom de ogen, bij de lippen en op de wangen. Deze plekjes jeuken over het algemeen niet. Vaak zijn ze ook schoon, slechts in enkele gevallen zien we daar ontstekingen bij.
 

-De generaliserene demodex
Bij de generaliserende vorm hebben de honden ernstige klachten. Ze zitten er vaak erg onder, al dan niet ontstoken en het kan jeuken.Honden kunnen hier erg ziek van worden en hebben vaak etterende plekken. Het hoeft niet over het gehele lichaam te zitten maar het is wel ernstig verspreid. Het kan overigens wel over hele lichaam voorkomen. Bij deze vorm kan de demodex ook weer terugkomen.

Hoe wordt demodex vastgesteld?
Als een hond verdacht wordt van demodex zal uw dierenarts hier een afschraapsel van nemen en deze onder de microscoop bekijken. Een afschraapsel word genomen met een soort van scherpe lepel. De cellen die ze van de huid hebben gehaald worden dan op een glaasje gelegd, glaasje er bovenop en dan onder de microscoop. Een enkele mijt kan je altijd vinden omdat iedere hond de mijt bij zich draagt, maar bij uitbraak zal men meer mijten zien. Natuurlijk zien we bij de generaliserende vorm meer mijten dan bij de lokale vorm.
 

Jonge honden en demodex
Bij jonge honden (tot 1 jaar) is het immuunsysteem over het algemeen nog wat minder goed ontwikkeld, naarmate ze ouder worden zal de weerstand ook verbeteren. Daarom wordt demodex ook regelmatig bij jonge honden gezien. Het word daarom ook wel jonge hondenschurft genoemd. In de meeste gevallen gaat het dan om een enkel plekje, deze genezen in 90 tot 95% van de gevallen vanzelf.
 

Volwassen honden en demodex
Als een volwassen hond demodex krijgt is er vaak een onderliggende oorzaak. Normaal zou hun weerstand genoeg moeten zijn ontwikkeld waardoor de mijten geen kans zouden moeten krijgen. Bij deze honden word dan ook juist vaak de ernstige vormen gezien. En deze zullen behandeld moeten worden. Tevens moet er gekeken worden waarom de weerstand niet goed is. Dit begint vaak met een algemeen bloedonderzoek en daarna wordt er steeds verder gekeken en kan er steeds het een en ander uitgesloten worden, of juist gevonden worden.
 

Hoe wordt demodex behandeld?
Zoals hier boven al beschreven is het bij jonge honden meestal niet nodig om het te behandelen. Wel zou men er voor kunnen kiezen om de weerstand te verhogen. Hiervoor zijn er verschillende middelen die geadviseerd worden. Enkele middelen die o.a. genoemd worden zijn: probiotica, omega 3, vitamine b en echinachea. Bij meerdere plekken of een ernstige uitbraak kan men niet onder een behandeling uit. Advies welke middelen hiervoor gebruikt kunnen worden lopen ook erg uiteen. Enkele middelen die hierbij genoemd werden zijn: advocate, ectodex, ivermectine, demodexolie en allerderm. Let wel op, want de meeste middelen kunnen een heftige reactie geven! Zoek daarom eerst goed uit welk middel u wilt gebruiken en wat de mogelijke gevolgen ervan kunnen zijn. Daarnaast is het natuurlijk met een uitbraak op meerdere plekken ook verstandig om weerstand verhogende middelen te gaan geven. Bij de generaliserende vorm is het soms noodzakelijk om een antibiotica te geven om de huidontstekingen te behandelen.


5 maanden na behandeling

Moraal van het verhaal?
Ik wil u geen schrik aanjagen. Maar slechts waarschuwen en informeren dat kleine plekjes soms wat anders kunnen betekenen. En dat demodex ook niet altijd wordt herkend door uw dierenarts. Wees dus alert als u een plekje ziet, maar geen paniek. Als u het niet vertrouwd ga dan naar uw dierenarts. Wij hebben de eerste plekjes bij Piper gezien in september 2008. Echter werd er helaas pas in januari 2009 de juiste diagnose gesteld. Na 5 maanden wassen was Piper gelukkig weer schoon. Echter zien wij vanaf de eerste uitbraak dat het bij hem ieder voorjaar weer de kop op steekt. Maar gelukkig zijn we er dan wel op tijd bij en is het na 2 of drie behandelingen weer onder controle.
 

Geschreven door
Linda Woltman

Note: enige voorzichtigheid is geboden met betrekking tot het gebruiken van parasitaire bestrijdingsmiddelen en medicatie.
Zie MEDICIJNOVERGEVOELIGHEID BIJ COLLIES EN AANVERWANTE RASSEN
 
 

Copyright Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland 1990-2021
De NSDTRCN is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging ingeschreven bij de KvK onder nummer 040166744