Home  |   De NSDTRCN  |   Informatie voor fokkers  |   De Toller  |   Gezondheid  |   Jacht (JPC) informatie  |   Overige informatie
 
 
Gezondheid
- Informatie dierenartsen
- Basisgegevens van de hond
- Castratie/sterilisatie
- Giftige Planten
- Parasitaire ziekte
- Kanker bij honden
- Groeicurve
- DNA profiel
- Haplotype
- In's en out's puppy vulva
- Vergiftiging
- Paddenstoelen-eikels giftig

- Addison
- Atopie
- Botulisme
- Cataract
- CEA/ch
- CHV (Canine Herpes Virus)
- CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
- CP1 (Cleft lip/Palatoschisis)
- Cryptorchidie
- Demodex
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Degeneratieve Encephalopathy (DE)
- Discoide lupus erythematosus (DLE)
- Distichiasis
- Doofheid
- Ectopische Ureter
- ED (ElleboogDysplasie)
- Epilepsie
- Goniodysgenese
- HD (HeupDysplasie)
- Hubertusklauwtjes
- Hypertrofische osteodystrofie
- Hypothyreoïdie
- Levershunt
- Lupus
- MDR1
- Navelbreuk
- PLE (Protein Losing Enteropathy)
- Prcd-PRA
- Radius Curvus Syndroom
- SLE
- SRMA (AM)

- Voeding
- Overgewicht
- Oververhitting
- Inteelt
- Vaccinatie
- Huisdier EHBO

Uitslagen
- Baer test uitslagen
- CLPS uitslagen
- CP1 uitslagen
- Dilute/buff uitslagen
- DE test uitslagen
- DM test uitslagen
- ECVO uitslagen
- ED uitslagen
- Gonioscopie uitslagen
- Haplotype uitslagen
- HD uitslagen
- JADD uitslagen
- MDR1 uitslagen
- PRA-CEA uitslagenLaatste update: 23-06-2022
Privacyverklaring AVG mei 2018 NSDTRCN

Raad van Beheer erkende rasvereniging


  
  Distichiasis


Wat is het?

Distichiasis is een aandoening van oogharen. Letterlijk betekent het woord "dubbele rij". Dit suggereert dat er bij distichiasis sprake zou zijn van 2 rijen oogharen.
In feite is het zo dat de hond geen oogharen heeft, maar wat we zien aan haren rond het oog zijn huidharen. Deze huidharen lijken net wimpers, en hun stand is van het oog af gericht.
Bij distichiasis is er sprake van een abnormale ooghaargroei op de oogleden. Bovendien groeien deze haren zodanig dat ze binnenwaarts, dus naar het oog toe, gericht zijn. Het kan slecht één enkele haar betreffen, maar ook een paar of een hele rij.
 
Er zijn 2 verschillende soorten haren die kunnen voorkomen. Allereerst zachte haren, deze liggen meestal in de traanfilm en veroorzaken geen letsels. Harde haren daarentegen geven verhoogde traanvloei, zelfs beschadiging van het hoornvlies is mogelijk. Ook kunnen aangetaste honden beginnen te knijpen met de oogleden met uiteindelijk spastisch entropion tot gevolg. Bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever gaat het in de meeste gevallen om zachte haren die over het algemeen geen letsel veroorzaken.

Wat is de oorzaak?
Distichiasis wordt beschouwd als een erfelijke afwijking. De wijze van overerving is nog niet geheel opgehelderd, maar is waarschijnlijk polygeen (meerdere genen verantwoordelijk). De aandoening komt ook bij muizen en mensen voor en daar is de vererving dominant.

Bij hoeveel honden komt dat voor?
Dit varieert per ras. Er zijn rassen waar het veel bij voorkomt. Bij de Toller heeft 33% van de getest honden distichiasis. Alle uitslagen van ECVO oogonderzoeken worden gepubliceerd op onze website. 

Wat zijn de gevolgen?
De naar binnen groeiende haren prikken tegen het oog (hoornvlies) aan en dit raakt geïrriteerd en beschadigd. Dit kan ernstige vormen aannemen.
Het oog kan gaan tranen, honden gaan meer met de ogen knipperen, en het oog kan rood worden. Wij hebben onvoldoende informatie over het aantal Tollers dat klinische klachten heeft. Distichiasis met klinische klachten worden nauwelijks gemeld bij de rasvereniging.

Hoe is het vast te stellen?
Om deze haren op te sporen wordt aangeraden om een vergroting te gebruiken (vb. loep, vergrootglas of spleetlamp).
Vaak zit er wat slijm rond het haar en ziet men het haar pas goed na verwijderen van het propje slijm.
Uitzonderlijk kan het gebeuren dat er bij een oogonderzoek wel distichiën worden gezien en bij een volgende controle geen meer.
Mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat het haar juist uitgevallen is op het moment van controle en dat er nog geen nieuw haar zichtbaar is.

Wat is de behandeling?
Men zou de haar (haren) kunnen epileren, maar dan groeit hij na een paar weken terug. De oogarts is in staat om de haar chirurgisch, met haarwortel erbij, te verwijderen zodat deze niet teruggroeit.

Gevolg voor de fokkerij
Het is in het algemeen onverstandig om met distichiasishonden te fokken. Het gevolg is dat daarmee distichiasis in de populatie gaat toenemen.
Bij rassen waarbij de aandoening veel voorkomt zou men kunnen overwegen om twee distichiasishonden te combineren voor de fok.
Dan houdt men daarmee de distichiasis-vrije groep ook inderdaad onaangetast. Men dient zich te realiseren dat met een fokprogramma, welke dan ook, de aandoening niet is "weg te fokken".
De rasvereniging heeft er voor gekozen om fokken met Tollers met distichiasis toe te staan om te voorkomen dat er een te kleine fokbasis over blijft.

Melden van klinische klachten
Hoe vaak distichiasis met klinische klachten bij de Toller voorkomt is bij de fokaangelegenhedencommissie helaas niet bekend. Het feit dat de FAC hier weinig informatie over heeft wil echter niet zeggen dat het niet voorkomt, het is mogelijk dat dit niet altijd wordt gemeld en het daardoor niet in de database kan worden opgenomen.


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u melding doen van distichiasis mét klinische klachten bij uw Toller? Mail dit naar fac@tollertales.nl


 
 

Copyright Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland 1990-2022
De NSDTRCN is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging ingeschreven bij de KvK onder nummer 040166744