Home  |   De NSDTRCN  |   Informatie voor fokkers  |   De Toller  |   Gezondheid  |   Jacht (JPC) informatie  |   Overige informatie
 
 
Gezondheid
- Informatie dierenartsen
- Basisgegevens van de hond
- Castratie/sterilisatie
- Giftige Planten
- Parasitaire ziekte
- Kanker bij honden
- Groeicurve
- DNA profiel
- Haplotype
- In's en out's puppy vulva
- Vergiftiging
- Paddenstoelen-eikels giftig

- Addison
- Atopie
- Botulisme
- Cataract
- CEA/ch
- CHV (Canine Herpes Virus)
- CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
- CP1 (Cleft lip/Palatoschisis)
- Cryptorchidie
- Demodex
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Degeneratieve Encephalopathy (DE)
- Discoide lupus erythematosus (DLE)
- Distichiasis
- Doofheid
- Ectopische Ureter
- ED (ElleboogDysplasie)
- Epilepsie
- Goniodysgenese
- HD (HeupDysplasie)
- Hubertusklauwtjes
- Hypertrofische osteodystrofie
- Hypothyreoïdie
- Levershunt
- Lupus
- MDR1
- Navelbreuk
- PLE (Protein Losing Enteropathy)
- Prcd-PRA
- Radius Curvus Syndroom
- SLE
- SRMA (AM)

- Voeding
- Overgewicht
- Oververhitting
- Inteelt
- Vaccinatie
- Huisdier EHBO

Uitslagen
- Baer test uitslagen
- CLPS uitslagen
- CP1 uitslagen
- Dilute/buff uitslagen
- DE test uitslagen
- DM test uitslagen
- ECVO uitslagen
- ED uitslagen
- Gonioscopie uitslagen
- Haplotype uitslagen
- HD uitslagen
- JADD uitslagen
- MDR1 uitslagen
- PRA-CEA uitslagenLaatste update: 19-09-2021
Privacyverklaring AVG mei 2018 NSDTRCN

Raad van Beheer erkende rasvereniging


  
  DLE (Discoide lupus erythematosus)

DLE is een aandoening die zich beperkt tot de huid, en in tegenstelling tot SLE, niet leidt tot systemische veranderingen. DLE wordt dan ook wel beschouwd als een "goedaardige" variant van SLE. Het kan op elke leeftijd optreden en teven en reuen zijn even vaak aangedaan.

Symptomen
De ziekte begint normaal met verlies van pigment rond de neus al is dit bij een Toller met een roze neus moeilijker te zien. Zwarte neuzen worden meestal roze of grijs van kleur. Er kunnen ook korstige zweertjes of vervelling van het neusweefsel optreden. Het oppervlak van de neus kan veranderen van het typische hobbelige uiterlijk naar een glad oppervlak. Als deze ziekte zich verder ontwikkeld kan het diepere zweren op de rand van de neus waar het samenkomt met de normale huid en de zweren kunnen zich uitbreiden tot op de rug van de neus. Ook het gebied rondom de ogen kan aangetast raken, evenals de lippen, mondholte, tong en in sommige gevallen de poten. Een aantal honden lijken er erg veel last van te hebben in tegenstelling tot andere die weinig reactie vertonen op de zweren. Het kan pijn en jeukklachten geven, maar meestal is er geen sprake van algemeen ziek zijn. Zonlicht lijken de zweren erger te maken, zodat de ziekte seizoensgebonden lijkt.

Diagnose
De eerste aanwijzingen vind men vaak naar aanleiding van de klachten, echter wordt de diagnose door middel van microscopisch onderzoek van een biopt gesteld. Door middel van bloedonderzoek kan een ANA test gedaan worden, maar deze geven zeer regelmatig een "oneerlijke" uitslag.

Behandeling
In een beperkt aantal gevallen treedt volledige genezing op (dus geen behandeling meer nodig), in een ander klein deel van de gevallen verslechtert de algemene situatie ondanks behandeling. In de meeste gevallen is dus behandeling levenslang nodig. De behandeling kan bestaan uit uitwendige behandeling en inwendige behandeling.

Uitwendige behandeling
Meestal wordt er corticosteroïdenhoudende crémes voor geschreven. Daarnaast wordt er vaak aangeraden antizonnebrand crémes te gebruiken. Al is het weinig waarschijnlijk dat honden deze oplaten. De hond uit de zon houden tijdens de piekmomenten van de zon is de meest efficiënte manier om overmatige blootstelling aan UV licht te voorkomen.

Inwendige behandeling
Vitamine E supplementen kunnen soms nuttig zijn maar kan maanden duren voor er resultaat zichtbaar is. Zwaardere gevallen vragen om een behandeling met corticosteroïden. En in sommige gevallen wordt er Azothioprine gegeven. Dit is een nog sterker afweeronderdrukkend middel. Zowel de Azothioprine als de corticosteroïden kunnen zeer vervelende bijwerkingen hebben, dus zal er per hond goed gekeken moeten worden naar de voordelen en de nadelen van het middel.

Prognose
De prognose van DLE kan als gunstig worden beschouwd. Alhoewel in de regel een levenslange behandeling noodzakelijk is, kan meestal worden volstaan met lage doses medicamenten die gegeven worden al naar gelang de symptomen.
 
 

Copyright Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland 1990-2021
De NSDTRCN is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging ingeschreven bij de KvK onder nummer 040166744