Home  |   De NSDTRCN  |   Informatie voor fokkers  |   De Toller  |   Gezondheid  |   Jacht (JPC) informatie  |   Overige informatie
 
 
Gezondheid
- Informatie dierenartsen
- Basisgegevens van de hond
- Castratie/sterilisatie
- Giftige Planten
- Parasitaire ziekte
- Kanker bij honden
- Groeicurve
- DNA profiel
- Haplotype
- In's en out's puppy vulva
- Vergiftiging
- Paddenstoelen-eikels giftig

- Addison
- Atopie
- Botulisme
- Cataract
- CEA/ch
- CHV (Canine Herpes Virus)
- CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
- CP1 (Cleft lip/Palatoschisis)
- Cryptorchidie
- Demodex
- Degeneratieve Myelopathie (DM)
- Degeneratieve Encephalopathy (DE)
- Discoide lupus erythematosus (DLE)
- Distichiasis
- Doofheid
- Ectopische Ureter
- ED (ElleboogDysplasie)
- Epilepsie
- Goniodysgenese
- HD (HeupDysplasie)
- Hubertusklauwtjes
- Hypertrofische osteodystrofie
- Hypothyreoïdie
- Levershunt
- Lupus
- MDR1
- Navelbreuk
- PLE (Protein Losing Enteropathy)
- Prcd-PRA
- Radius Curvus Syndroom
- SLE
- SRMA (AM)

- Voeding
- Overgewicht
- Oververhitting
- Inteelt
- Vaccinatie
- Huisdier EHBO

Uitslagen
- Baer test uitslagen
- CLPS uitslagen
- CP1 uitslagen
- Dilute/buff uitslagen
- DE test uitslagen
- DM test uitslagen
- ECVO uitslagen
- ED uitslagen
- Gonioscopie uitslagen
- Haplotype uitslagen
- HD uitslagen
- JADD uitslagen
- MDR1 uitslagen
- PRA-CEA uitslagenLaatste update: 26-09-2021
Privacyverklaring AVG mei 2018 NSDTRCN

Raad van Beheer erkende rasvereniging


  
  SLE (Systemic lupus erythematosus)

Twee broertjes met de auto-immuunziekte Lupus/SLE
Chico en Chester, twee geweldig lieve en mooie Tollers van 5 jaar oud, hebben behalve dezelfde vader en moeder ook nog iets anders gemeenschappelijk: beiden hebben helaas de auto-immuunziekte Lupus/SLE.

Het verhaal van de eigenaar van Chico:
"In september 2009 had Chico plotseling moeite met opstaan. Hij had die middag wild gespeeld dus dachten wij aan spierpijn. Maar de klachten werden erger en wij zijn vervolgens naar de dierenarts gegaan. Deze dacht aan een hernia, maar kon op de röntgenopnames echter niets ontdekken. Hierop werden wij doorverwezen naar een orthopeed. Ook de orthopeed kon op de diverse foto's niets vinden. Men is toen gaan behandelen met medicijnen. Omdat dit echter niets verbeterde, was duidelijk dat er iets anders aan de hand moest zijn. Zo'n beetje alle onderzoeken die mogelijk waren zijn gedaan (ook naar auto-immuunziekten), maar men kon niets vinden. Chico kon bijna niet meer alleen opstaan, ging altijd in het donker liggen als het mogelijk was, was voortdurend doodmoe, en wilde eigenlijk niet meer fatsoenlijk uitgelaten worden. Na zes maanden (Chico was in een hele slechte conditie) zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij Dr. Luc Janssens (Dierenkliniek Anubis). Deze arts heeft hem onderzocht en hij vermoedde meteen wat er aan de hand was en Chico werd getest op Lupus /SLE.
Toen dit was geconstateerd heeft hij Prednisolon en Immuran voorgeschreven, en binnen 3 dagen was Chico weer bijna de oude. We zijn nu een jaar verder en hij krijgt nog steeds een onderhoudsdosering van deze medicijnen. Waarschijnlijk zit hij daar wel de rest van zijn leven aan vast."

Het verhaal van de eigenaar van Chester:
"Afgelopen januari merkten wij dat Chester moeite had met opstaan en zitten en wat stram liep. De dierenarts dacht aan een verrekte spier en adviseerde pijnstillers, maar die hielpen niet. Na een paar weken zijn er foto's gemaakt en constateerde de dierenarts een patella-luxatie, ofwel een probleem met zijn knieschijf. De dierenarts kon niet met zekerheid zeggen of de knieën de oorzaak waren van het probleem met opstaan en zitten en hij verwees ons door naar orthopedie in Utrecht. Hier werd een knieoperatie gepland voor begin maart. Ondertussen ging het met Chester bergafwaarts. Hij werd steeds lustelozer, strammer, wilde nauwelijks nog wandelen, lag de hele dag onder tafel, had weinig eetlust en begon flink af te vallen. Reden voor een uitgebreid bloed- en urineonderzoek. De dierenarts constateerde kleine afwijkingen en heeft ons hiermee weer doorverwezen naar de afdeling Interne in Utrecht. Hier is Chester weer uitgebreid onderzocht. Testuitslagen gaven aan dat hij last had van chronische ontstekingen , maar het was niet duidelijk  waar die
zaten. Het was de dermatoloog die langskwam om naar zijn gespleten nagels te kijken, die een vermoeden van Lupus/SLE uitsprak. De internist heeft vervolgens de ANA titer in het bloed laten bepalen en puncties gedaan in zijn gewrichten. Drie dagen (!!) voor de geplande knieoperatie kwam de uitslag: ANA titer positief en ontstekingen in zijn gewrichten. De internist heeft de knieoperatie afgelast en de voorlopige diagnose Lupus gesteld. Vervolgens ben ik op internet naar deze ziekte gaan zoeken en vond ik op een forum het verhaal van Chico. Ik heb de eigenaar gebeld en tot onze verbazing bleek dat Chico en Chester broertjes zijn uit hetzelfde nest!!Het was fijn om te horen dat Chico, na de diagnose van Dr. Luc Janssens, met medicijnen was opgeknapt. Nog dezelfde dag hebben we een afspraak gemaakt bij Dr. Luc Janssens in Antwerpen. Hij heeft nog een CT scan gemaakt want hij was ook erg verontrust over de slechte conditie van Chesters rugspieren. Verder heeft hij nog extra puncties gedaan in de gewrichten van de voorpoten. De scan was gelukkig goed, maar de polsen bleken ook ontstoken. Hiermee bevestigde Dr. Luc Janssens de diagnose van de internist in Utrecht en heeft Chester ook een medicijnschema gekregen voor Prednison en Immuran (en omega3 als voedingsupplement). Inmiddels is Chester enorm opgeknapt: hij rent en zwemt weer fanatiek, is weer aangekomen en kijkt weer levenslustig uit z'n ogen. Het opstaan gaat nog moeizaam, dat baart ons nog wat zorgen. Maar de dierenarts is heel tevreden met de uitslagen van de tussentijdse bloed- en urinecontrole. Na 16 weken volgt nog een controle en dan zal bekeken worden of voorzetting van de medicatie nodig is. We zijn er dus nog niet, maar zijn heel blij met de vooruitgang!! En wat een geluk dat de knieoperatie op tijd is afgelast. Als Chester in zijn conditie was geopereerd, waren we heel erg ver van huis geweest."

Auto-immuunziekte SLE
SLE staat voor: Systemische Lupus Erythematodes. Dit is een chronische aandoening waarbij de afweer zich tegen de eigen cellen keert en weefsels aantast. Omdat verschillende weefsels kunnen worden aangetast, kunnen er veel verschillende symptomen optreden. Gewrichtsklachten, spierpijnen, huidafwijkingen en algemene vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten. Maar ook aangetast bloed en organen zoals nieren, longen, hart, darmen etc. kunnen klachten geven en de ontstekingsreacties kunnen blijvende schade veroorzaken. De ziekte komt niet veel voor en is lastig aan te tonen. De weg van uitsluiten van andere aandoeningen is lang en voordat je het weet zit je op een verkeerd spoor.

Auto-immuunziekten bij Tollers
Het is hoogstwaarschijnlijk niet toevallig dat de broertjes Chico en Chester beiden Lupus/SLE hebben. De aanleg om auto-immuunziekten te ontwikkelen is helaas erfelijk. Ook is al langer bekend dat Tollers gevoelig zijn voor auto-immuunziekten. In Scandinavië (Universiteit van Helsinki) is een onderzoek uitgevoerd onder 81 Tollers die aan de ziekte Lupus/SLE lijden. Met de resultaten van dit onderzoek wil men in kaart brengen hoe de vererving van deze ziekte plaatsvindt en deze kennis gebruiken voor de humane medische wetenschap. Naast erfelijkheid lijken ook externe factoren zoals entingen een rol te spelen bij het "triggeren" van deze ziekte.
Meer informatie over auto-immuunziekten bij Tollers is terug te vinden op de site van de club: www.tollertales.nl/SRMA. Naast een uitgebreid verhaal van de fokadviescommissie, is er een verslag te lezen van een lezing door twee Zweedse wetenschappers. Zij menen dat er op het gebied van auto-immuunziekten bij Tollers nog veel moet worden onderzocht. Door de complexiteit van de vererving, is er geen test waarbij het risico van auto-immuunziekten volledig kan worden uitgesloten, en die zal er waarschijnlijk ook niet komen. Zij adviseren fokkers om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over voorouders en nestgenoten en stambomen zorgvuldig te bestuderen.

Belang van informatie uitwisselen
De eigenaar van Chico heeft zijn verhaal vorig jaar op een forum geplaatst en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Daardoor zijn wij met elkaar in contact gekomen en hebben we veel waardevolle informatie uitgewisseld. Het is belangrijk om met elkaar te zorgen voor een goede gezondheid van onze Tollers. En dat is de reden dat we het verhaal van Chico en Chester meer bekendheid willen geven. We hopen hiermee een beetje, of misschien wel heel veel, hondenleed te kunnen voorkomen. Als Tollereigenaren op de hoogte zijn van de risico's van auto-immuunziekten kunnen zij hun dierenarts daarover informeren. Dat kan zinvol zijn in verband met eventuele terughoudendheid met entingen en extra alertheid bij symptomen die zouden kunnen wijzen op deze ziekten. Bovendien is een zieke hond een kostbare zaak. Tollereigenaren moeten tijdig kunnen overwegen om een ziektekostenverzekering af te sluiten of om zelf een spaarpotje aan te leggen voor dierenartskosten. En we hopen dat, mede door ons verhaal, fokkers zich goed laten informeren over de risico's van auto-immuunziekten en verantwoorde beslissingen nemen ten aanzien van hun fokprogramma's. Ook is het belangrijk om de rasvereniging te informeren over mogelijk erfelijke aandoeningen van onze Tollers. De fokadviescommissie speelt immers een hele belangrijke rol in het bewaken van de gezondheid van onze honden. De NSDTRCN en de vereniging zijn op de hoogte van de gezondheidssituatie van Chico en Chester en zij zijn in het bezit van de medische dossiers.

Tollereigenaren die vragen hebben naar aanleiding van het verhaal van Chico en Chester of ervaringen en adviezen willen delen, kunnen de club benaderen via de mail. Een andere mogelijkheid is via het forum: www.toller-forum.nl. In dit topic is het verhaal van de Tollerbroertjes terug te vinden. Via dit forum kunnen ook persoonlijke berichten worden gestuurd die alleen leesbaar zijn voor de geadresseerde. Reacties zijn welkom!

Geschreven door
Marianne Leest, eigenaar van Chester
Ook namens de eigenaar van Chico
 
 

Copyright Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland 1990-2021
De NSDTRCN is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging ingeschreven bij de KvK onder nummer 040166744